ADK CEO

ADIRONDACK CODE ENFORCEMENT OFFICIALS

(Members from Clinton, Essex, Franklin, Hamilton, Lewis, St. Lawrence and Washington Counties)

"Home of the First Preventer Institute" Professional Code Enforcement Through Continuing Education



"First Preventer Institute"

"29th" Annual Continuing Education Conference Promoting The Code Officials Role as a "First Preventer" Course Schedule

Anticipating major code updates next year so this year's schedule is focused on understanding Code Fundamentals and their Motivation.

Monday, March 4, 2024 (7 Hours)

9:00 – 11:00 AM Matt Hunter, American Wood Council

"Intro to Floor, Wall, and Roofing Framing" - Updated Course Code: T02-07-3144 (Topic 2- 2 Hours)

11:00 - 12:00 PM Adam Smith, Energy Codes Specialist at PSD Consulting

Put a Lid on it, Unvented Attics and Crawl Spaces – Part 1

Course Code: T02-07-3192 (Topic 3 - 1.5 Hours)

Lunch 12:00 - 1:00 PM

1:00 - 3:00 PM Matt Hunter, American Wood Council

DCA3 Essential Code Compliance in Light Wood Frame Construction

Course Code: T02-07-3064 (Topic 2 -2 Hours)

3:00 -5:00 PM Adam Smith, Energy Codes Specialist at PSD Consulting

Put a Lid on it, Unvented Attics and Crawl Spaces – Part 2

Course Code: T02-07-3203 (**Topic 3 – 1.5 Hours**)

Tuesday, March 5, 2024 (7 Hours)

9:00 - 10:30 AM Adam Smith, Energy Codes Specialist at PSD Consulting

NYSTRECH for Residential Buildings Part 1

Course Code: T02-07-2977 (**Topic 3 – 1.5 Hours**)

10:30 – 12 Noon Adam Smith, Energy Codes Specialist at PSD Consulting

NYSTRECH for Residential Buildings Part 2

Course Code: T02-07-2976 (**Topic 3 – 1.5 Hours**)

Lunch 12:00 - 1:00 PM

12:30 – 1:00 PM Learning at Lunch – hands on ½ hour with vendors

PDE = .5 Hours

Tuesday afternoon is dedicated to highlighting the involvement, cooperation and inclusion of the DOS Buildings, Codes and Standards

1:00-2:00

"Common Voices" - Fire from a Survivor's Eyes

Course Code: PDE = 1 Hour

2:00 – 3:00 PM Ron Stark, Director of Educational Services, NYS DOS

"Update from Albany

Course Code: T02-07-3219 (**Topic 1 -1 Hour**)

3:00 – 4:00 PM Chris Whittet, Code Compliance Specialist 2 Education Services Unit, NYS DOS

Construction and Submittal Documents

Course Code: T02-07-2971 (**Topic 1 – 1 Hour**)

4:00 – 5:00 PM Edward Larkin, PE – Regional Manager, Buildings Engineering, LaBella Associates

Resources for the Code Official, Views from an Engineer

Course Code: PDE = 1 Hour

Wednesday, March 6, 2024 (7 Hours)

9:00 – 11:00 AM Chris Roth, President of NYS Fire Marshals Association

Chapter 1 Scope and Administration

Course Code: T02-07-3236 (Topic 1 – 1 Hour, Topic 2 – 1 Hour)

11:00 – 12:00 Noon Anthony Giangrasso

Plumbing 101 for the Code Official

Course Code: T02-07-3020 (**Topic 2 – 1 Hour**)

Lunch 12:00 - 1:00 PM

12:30 – 1:00 PM Learning at Lunch – hands on ½ hour with vendors

PDE - .5 Hour

1:00 – 2:00 PM Anthony Giangrasso

Plumbing 102 for the Code Official

Course Code: T02-07-3021 (**Topic 2 – 1 Hour**)

2:00 – 4:00 PM Chris Roth, President of NYS Fire Marshals Association

Hazardous Material Provision

Course Code: T02-07-3239 (**Topic 1 – 1 Hour, Topic 2 – 1 Hour**)

4:00 – 5:00 PM Chris Whittet, Code Compliance Specialist 2 Education Services Unit, NYS DOS

Exterior Requirements of the Property Maintenance Code and Fire Code

Course Code: T02-07-2945 (**Topic 1 – 1 Hour**)

Thursday, March 7, 2024 (3 Hours)

8:30 -11:30 AM Chris Roth, President of NYS Fire Marshals Association

Interior Finish, Decorative Materials & Furnishings

Course Code: T02-07-2945 (Topic 1 – 2 Hours, Topic 2 – 1 Hour)

Topic 1 Code Enforcement and Administration = 7 Hours

Topic 2 Uniform Fire Prevention and Building Code = 9 Hours

Topic 3 Energy Code = 6 Hours

PDE's = 2 Hours Total = 24 Hours